Pelenkakülsőkkel és betétekkel kapcsolatos tudnivalók

Ha kisbabád születésétől kezdődően szeretnél mosható pelenkát használni, mindenképp S-es méretre lesz szükséged. Mivel külsőink csípőfazonúak, nem érnek fel a baba köldökéig, nem irritálják a köldökcsonkot, így nem kell várni annak leeséséig.

A baba születésekor praktikusabb lehet a patentos külső: a patentok a derékrész anyagában vannak, így elvesznek a derékszélességből, igazán kicsire lehet állítani. A tépőzáras külső később praktikusabb, ha a baba már gyarapodásnak indult: tépőzár a derékrész széléhez van varrva, így mindkét oldalon +4 cm-rel hosszabbítja meg a derékszélességet, ezáltal jóval tovább használható, mint egy patentos külső.

Az optimális pelenkamennyiséget három napra elegendő darabszámban szoktuk meghatározni: három naponta a gyermekruhákkal együtt mosva nincs szükség külön mosás indítására. Három napra, illetve a mosás-száradás idejére 10 darab külsőt javaslunk. Napközben, kb. 3 óránkénti cserével számolva 4 db egész betétre lesz szükséged egy napra. Kislányoknak éjszakára csak patentolj össze két egész betétet. Ha esetleg hason alszik, vagy kisfiad van (ők előre pisilnek) az egész betét tetejére elég egy félbetét. (Nem készítünk más betétet nappalra, és éjszakára, így könnyítjük meg a pelenkázást: betéteinket bátran használhatod nappalra és éjszakára is egyaránt!) Betétből így kb. 20 darab egész betétet, vagy 17 db egész és 3 db félbetétet javaslunk.

Újszülött (S) méretből akár kevesebb külső is elég lehet, ha gyermeked gyorsan hízik. Alkattól függően akár már 5,5-6,5 kg-tól érdemes M mérettel bővíteni a meglévő készletet: nappalra egy betéttel még használhatod az S külsőket, éjszakára két egésszel, vagy egy egésszel és egy féllel már az M sem óriási. (Így ha kinövi az S-eseket, nem kell egy teljesen új készletet egyszerre megvásárolni, a meglévő M-eseket már tudod használni.)
Az S betéteket később is jól ki tudod használni: Éjszakára, az M vagy L betét tetejére kislányoknak és kisfiúknak is egyaránt használható.

Pelenkázási útmutató:

  • nyisd szét a külsőt (ha tépőzáras, akkor a derékrész tépőzárait illeszd rá a füleken található ‘parkolóra’, hogy ne akadjon bele semmibe
  • állítsd be a pelenkakülső hosszát a pelenka elején található patentokkal, ahogy gyermeked combjára kényelmes (utólag, feladás után is változtathatsz még rajta)
  • patentold bele a saját betétünket, ekkor a betétet ne tedd be a fülek alá (külsőinket bármi mással is használhatod: hajtogatott tetrával, prefoldal, más betéttel vagy akár pelenkabelsővel is; ugyanígy betéteinket is használhatod zsebes pelenkákba, csónakosba, vagy akár más külsőbe is.
  • patentold be/ tépőzárazd be a derékrészt gyermeked csípőjén, úgy, hogy kényelmes legyen (ha a szegőgumi alá még befér az ujjad, akkor biztosan nem szoros) patentos külsőnél ne ragaszkodj ahhoz, hogy a derékrészen egymás alatt lévő patentokat egymás alá patentold, ha gyermeked inkább combis, mint pocakos, felül használd a 2. és 4. patetnot, alul pedig az elsőt, a legszélsőt!
  • figyelj arra, hogy a belső, fehér combgumi ne gyűrődjön be, illetve húzd be gyermeked combhajlatába, hogy biztosan ne nyomja meg sehol.

Itt meg is nézheted: