Tárolás, mosás, szárítás

A Textilipari Műszaki és Tudományos Egyesület munkatársa, Kutasi Csaba textilvegyész, textilipari igazságügyi szakértő vizsgálta meg a betéteink alapanyagait (zorb, melynek összetétele: 100% biopamut, , illetve kender, melynek összetétele 55% kender és 45% biopamut), magát a kész betétet varrás után, illetve betéteinket kb. fél év intenzív használat után.

Az ő szakvéleménye alapján készült az alábbi útmutató:

1. Tárolás használat után:

Betéteink megfelelő kézi átöblítés után mosásig akár szárazon, akár áztatva tárolhatóak. A mielőbbi öblítés csökkenti a kórozók elszaporodását. (amelyek a természetes textil alapanyagok károsodását okozzák) A mosásig áztatva tárolás előnye, hogy az esetleges foltok beszáradása így elkerülhető. Áztatás során a vízbe semmilyen adalék nem szükséges, mivel az tartósan behatolna a textilszálak közé. Időt és vizet takaríthatunk meg, ha a betéteket nem használat után, egyesével öblítjük, hanem a nap végén, az összes aznap használtat a mosógép öblítő-programjával.

A pamutszál anyagának mintegy 96%-a cellulóz. A cellulóz-lebontó baktériumok mindenütt jelen vannak a természetben. Nedves (pisis) pelenkák esetében gyakorlatilag semmilyen jele/nyoma sincs a pamut (azaz a cellulóz) szál károsodásnak az első 48 órában. 72 óra elteltével azonban a szennyezett pelenkákban a cellulóz-lebontó baktériumok száma az 1 millió mikroorganizmus/grammról 10 milliárd mikroorganizmus/grammra nőhet. Ezek a mikroorganizmusok hatalmas étvággyal látnak neki a cellulóz lebontásának. A negyedik nap végére komoly károkat okoznak: akár 9%-os roncsolódást is, míg a hatodik nap végére 50%-os roncsolódásról írnak a tudományos elemzések. Egy pelenka 4 napon keresztül történő tárolása , majd mosása során jobban roncsolódik, mintha ugyanezt a pelenkát 3 naponta kimosnánk összesen 10 alkalommal. Ezek az idők lerövidülnek, ha a tárolási hőmérséklet meghaladja a 24° C -ot, vagy a tárolás egy nagyon meleg helyen történik: mint például egy autóban, vagy napon felejtett pelenkazsákban. Ugyanígy a fényhiány is felgyorsítja a baktériumok szaporodását

Fontos tehát, hogy kerüljük a meleget, és a fényhiányt, illetve lehetőség szerint használat után 48 órán túl ne tároljuk. (72 órán belül pedig mindenképp mossuk ki)

2. Mosás

Mivel mossunk? A kémiai fehérítőszert is tartalmazó (azaz NEM color), fehérneműk mosásához is javasolt, úgynevezett ‘finommosószerek’ előnyösek. (Ezek összetevői általában: anionos- és nemionos felületaktív anyag, lúgosítószer, nátrium-perborát, vízlágyító, esetleg enzim)

Hány fokon mossunk? A 60oC-os mosás nem csak higiéniai okból előnyös. Minden nem color háztartási mosószerben megtalálható a nátrium perborát (a hidrogén peroxid származéka) mely 60oC-on bomlik. Bomlása enyhén oxidatív jellegű, mely fertőtlenít. 40oC-on ez nem következik be.

Itt fontos megemlíteni azt is, hogy a mosógépbe soha ne helyezzünk a megengedett töltetmennyiségnél nagyobb mennyiségű, nagyobb tömegű ruhákat, mivel a dob túlterheltsége miatt mind a mosás, mind a centrifugálás során fokozódik a koptatóhatás. (így a mosott ruhák hamarabb elkopnak, illetve kilyukadhatnak.)

Ecet: A vizelet normál pH értéke 7,35 -7,45 pH közötti, azaz maga a vizelet lúgos kémhatású. Az ecet egy szerves sav, mely a vizelet lúgos kémhatását közömbösíti. Amennyiben azonban megfelelően bő vizes öblítést alkalmazunk mosás során, úgy ezzel az öblítéssel is elérhető a semleges kémhatás.

(Megkülönböztetünk szerves savakat (mint pl. ecetsav, hangyasav) illetve ásványi savakat. (mint pl. sósav, kénsav, salétromsav) A cellulóz az ásványi savakra érzékeny, idővel a cellulóz mállékonyságához vezethet. Ezek az ásványi savak azonban csak háztartási tisztítószerekben találhatóak meg, mint pl. szanitertisztító, csempetisztító, vízkőoldó, mosással kapcsolatos szerekben nem. A szerves savak kevésbé károsítják a cellulózt, ezért jobban el is terjedtek az ilyen tartalmú tisztítószerek. A töményen előforduló oxidálószerek, mint pl. a hypo vagy a hidrogén-peroxid szintén a cellulóz szálkárosodásához vezet.)

Öblítő: Az öblítő összetevői között, az illatanyagon kívül, megtalálható a szilikonos lágyító, melyre azonban nincs szükség, sőt kedvezőtlen is lehet pl. bőrérzékenység esetén. Öblítő helyett megfelelő választás a mosóparfüm használata.

3. Szárítás (mire kell figyelni nyáron, napon szárítás esetén?)

Magának a napsütésnek megvannak az előnyei, de nagyon figyelnünk kell arra, hogy a természetes anyagból készült textileknek (pamut) nem tesz jót, ha hosszabb ideig a napon hagyod, különösen nem a tűző napon.

Az UV sugarak, ugyanúgy, ahogy a bőrünket is károsítják, a textil szálakat is. A napnak természetes fehérítő hatása van, ami viszont egy bizonyos idő elteltével a színes ruhák szempontjából nem túl előnyös. (pontosan ugyanolyan hatása van, mintha fehérítőbe áztatnátok a színes ruhákat) Nem csak veszíteni fog színéből (kifakul), hanem az anyag is roncsolódik, veszít a minőségéből. (a külsők bevarrt címkéjén láthatjátok is, hogy nem szabad fehéríteni őket)

Betéteink szárítógépben szekrényszáraz programon is száríthatóak.

Pelenkakülső, úszópelenka, pelenkazsák, pelenkázó alátét használat után való tárolása-mosása-szárítása:

1. Tárolás használat után:

A használt pelenkakülső és pelenkazsák szagtalanítása céljából kézi átöblítést javaslunk, az öblítés után mosásig akár szárazon, akár áztatva tárolhatóak. A mosásig áztatva tárolás előnye, hogy az esetleges foltok beszáradása így elkerülhető. Áztatás során a vízbe semmilyen adalék nem szükséges, mivel az tartósan behatolna a textilszálak közé. Időt és vizet takaríthatunk meg, ha a pelenkakülsőket nem használat után, egyesével öblítjük, hanem a nap végén, az összes aznap használt pelenkabetéttel együtt a mosógép öblítő-programjával.

2. Mosás

Mivel mossunk? A kémiai fehérítőszert is tartalmazó (azaz NEM color), fehérneműk mosásához is javasolt, úgynevezett “finommosószerek” előnyösek.

Hány fokon mossunk? A dekortextilek fakulásának elkerülése miatt 40 oC-on. (A pul magasabb hőfokon is mosható, maximum 75oC-on)

3. Szárítás (mire kell figyelni nyáron, napon szárítás esetén?)

A tűző nap a pulnak sem tesz jót. A poliuretán laminálás az UV sugárzás hatására besárgul, és megrepedezik. Ha magas az UV sugárzás, a pul 10 óra alatt tönkremegy.

Az úszópelusokat mindenképp kifordítva szárítsátok, azaz a belső, fehér fele nézzen a nap felé. A külsőknél mind a pulra, mind a mintás textilre vigyázni kell, így ezeket próbáljátok meg árnyékosabb részre teríteni, lehetőleg lógatva, hogy felülről ne érje őket merőlegesen a nap.

Érdemes nyári melegben kora délelőtt, vagy késő délután szárítani, amikor meg nem tűz annyira erősen a nap, illetve figyelni, hogy csak annyit maradjanak kinn, amennyit tényleg szükséges. (a külsők hamarabb száradnak, mint a betétek, így lehetőleg ne akkor hozzuk be őket, mikor minden száraz, a külsőket vegyük le előbb a szárítóról)

Szárítógép használata minden PUL alapanyagú termékünk esetén (pelenkakülső, pelenkazsák, pelenkázó alátét, előke, női betétek, neszesszerek és tasakok) TILOS, mivel magas hőmérsékleten a laminálás megolvadhat

A női betétek tárolása, mosása és szárítása megegyezik a pelenkabetétek leírásában foglaltakkal.

Mosószóda használata minden termékünk esetén TILOS! Nátrium-perkarbonát, ecet (és mosószóda) használata minden PUL alapanyagú termékünk esetén (pelenkakülső, pelenkazsák, pelenkázó alátét, előke, női betétek, neszesszerek és tasakok) TILOS!